Celer

Miřík celer (Apium graveolens) je dvouletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae). Pochází z dávnověku. Znali jej už ve starém Egyptě. Řekové a Římané pěstovali odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. V Čechách se celer bulvový definitivně ujal až ve druhé polovině 19. století.

Obsahuje bílkoviny, silice, puriny, glycidy, apiin, cholin a vitamíny B1, B2, PP, C i minerální látky vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor.

List celeru působí protizánětlivě a močopudně, působí příznivě na činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, je vhodný pro revmatiky a diabetiky, uklidňuje a podporuje trávení, zpevňuje cévy.

Doporučuje se při obezitě, neboť urychluje látkovou výměnu a působí i jako zdraví neškodné afrodiziakum.