Cibule
Cibule kuchyňská (Allium cepa) je cibulová zelenina z čeledi amarylkovitých. Je to dvouletá rostlina, jejíž léčebné účinky sahají až do starověké Číny a Indie.
Obsahuje vitamíny B1 a B2, méně vitamínu C. Cibule je sedativum. Obsahuje slizy a pektiny, působí příznivě při střevních chorobách. V cibuli přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby. Dále obsahuje mnoho křemíku, draslíku, síry a dusíkatých látek. Přítomná látka Allicin je antibiotikum.
Mezi léčivé účinky cibule patří její schopnost snižovat krevní tlak, ničit střevní parazity. Upravuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při odkašlávání. Příznivě přispívá k vyléčení zánětu nosohltanu. Pomáhá při hmyzím bodnutí. Snižuje křehkost cévních stěn. V gynekologii pomáhá eliminovat bičenku poševní.
Sušením a teplem z cibule mizí léčivé látky. Doporučuje se sníst 6 cibulí týdně.