Jahody

Jahoda je souplodí nažek na šťavnatém zdužnatělém květním lůžku, rostoucí na jahodníku (Fragaria).

Dle archeologických nálezů byly jahody konzumovány již v době kamenné. Více známy byly v dobách starověkého Říma. K masivní konzumaci došlo v pozdním středověku, kdy byly pěstovány mnichy v klášterech.

Jahody jsou velmi bohaté na vitamín C. Dále obsahují vitamín A, B, E a organické kyseliny (kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové). Kyselina ellagová působí v prevenci nádorových chorob. Z minerálních prvků jsou jahody bohaté na draslík, zinek, hořčík, síru, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden.

Konzumace jahod podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech (vysoký obsah antioxidantů), dále metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižuje nachlazení, pomáhá při léčbě chorob srdce.

Jahody se využívají také v kosmetice díky svému vysokému obsahu manganu, který prospívá ke zvýšení pevnosti a růst vlasů i pokožky.